Jokaisella Final Fantasy -pelillä on oma tarinansa ja pelissä on aina useampi päähahmo. Pelaaja saa ohjata kaikkia heistä, jotka osallistuvat taisteluihin. Peleissä on paljon herkullisia fantasy-teemoja, kuten esimerkiksi lohikäärmeitä, taikaa, yliluonnollisia voimia ja puhuvia eläimiä. Yksi eläin, joka toki ei puhu, mutta on jokaisessa pelissä mukana, on keltainen Chocobo-eläin, isoa kanaa muistuttava lintu, jolla voi ratsastaa. Yksikään pelin maailma ei muistuta toista – kuten ei myös niiden perusjuoni. Esimerkiksi pelisarjan kymmenennessä osassa äärimmäisen paha voima nimeltä Sin tavoittelee koko maailman tuhoamista – sitä ei voi koskaan kukistaa lopullisesti, vaan se löytää aina tavan palata eri muodossa. Pelisarjan kahdessatoista osassa juoni perustuu vuorostaan poliittisesti korruptoituun maailmaan. Jokaisen uuden julkaisun myötä pelaaja saa tutustua uuteen maailmaan, uusin hahmoihin, usein jopa uuteen pelityyliin.

Final Fantasy osat I – XIV

Ensimmäinen Final Fantasy tarina kertoo maailmasta, joka on pahassa pulassa neljän elementin – tuli, vesi, maa ja ilma, heikentyessä, sekä neljästä pelaajan hallitsemasta Valon Soturista (Warrios of Light). Hahmoilla ei ole nimiä tai persoonallisuuksia, ja pelaajan tehtävä on nimittää ja antaa niille hahmoluokka kuudesta eri vaihtoehdosta, jotka ovat soturi, munkki, varas sekä valkoinen, musta ja punainen maagikko. Nämä vaihtoehdot sisältävät erilaisia vahvuuksia ja heikkouksia, joten valinta on oltava tarkka, sillä niitä ei voida valinnan jälkeen enää vaihtaa. Pelissä on tietty peruskaava, jossa pelaaja ohjaa pelihahmoa tarkasti rajatulla maailmankartalla, sekä taistelee sattumanvaraisesti tapaamia hirviöitä vastaan. Peli etenee soturien auttaessa eri sivilisaatioita tuhoten demoneita.

Final Fantasy osa II – V

Pelisarjan toinen osa noudattaa yleistä mallia, jossa pelihahmoa ohjataan maailmankartalla, erilaisissa kaupungeissa ja luolissa. Pelissä käydään luolissa taisteluja, kaupungeissa levätään ja hankitaan lisävarusteita, taikoja ja esineitä, jotka parantavat. Tässä toisessa osassa ei ole tasoja, vaan hahmot kehittyvät pelin mukana riippuen heidän käyttämistä taidoista ja aseista. Lisäksi hahmot puhuvat keskenään, mitä ei pelin ensimmäisessä osassa tapahtunut. Final Fantasyn kolmannessa osassa palataan takaisin ensimmäisen osan hahmonkehitystapaan ja vapaasti jokaiselle hahmolle määriteltävissä olevat työluokat antavat erilaisiin taisteluihin jännittävän vivahteen. Tässä osassa on tutkittavana kaksi maailmaa, josta toinen on ilmassa ja toinen maassa. Peliin lisättiin kaksi uutta komentoa; varastaminen sekä eri olentojen kutsuminen, jotka voivat vahingoittaa vastustajia. Neljäs ja viides osa kertoo Cecil-nimisen mustan ritarin matkasta maagien asuttamaan Mysidia-kaupunkiin, josta hänen on haettava maaginen kristalli. Viidennessä osassa kerrotaan Mooren metsässä olevasta puusta, joka muuttuu pahaksi velhoksi nimeltä Exdeath ja jonka Neljä aamunkoiton soturia ottaa tehtäväkseen tuhota.

Final Fantasy osat VI – X

Kuudes osa kertoo esper-olennoista, jotka auttavat kapinallisliittoa yrityksissään kumota maailmaa koettelevan imperiumin ylivalta. Pelissä on pelaajalla enemmän vapauksia vaikuttaa peliin, mikä oli pelin ilmestymisaikaan uutta. Seitsemännessä versiossa käytettiin mullistavaa 3D-grafiikkaa ja videokuvaa. Uutta oli myös se, että aseisiin ja haarniskoihin voitiin liittää materioita, jotka mahdollistivat erilaisten loitsujen ja erikoistoimintojen käyttämisen. Tässä pelissä on päähahmona Cloud Strife, joka on entinen sotilas ja toimii pelin alussa palkkasoturina. Tarinan kahdeksas osa on kokenut reilun päivityksen, sillä esimerkiksi pelin hahmot ovat ulkoasultaan realistisia ja pelin grafiikka on parantunut huomattavasti, mikä lisää pelin hauskuutta. Tässä osassa on pelin päähahmona Squall Leonhart, joka opiskelee SeeD-palkkasotilaaksi. Valmistuttuaan hän lähtee ystäviensä kanssa maailmalle toimittamaan erilaisia tehtäviä.Yhdeksännessä Final Fantasy osassa palataan takaisin juurille ja mukana ovat kaikki tutut elementit, sekä aimo annos ikuisesti kiehtovaa fantasiaa. Tässä osassa tapahtumat liikkuvat luolissa, kaupungeissa ja vankityrmissä. Tapahtumat lähtevät liikkeelle tarkkaan suunnitellusta prinsessa Garnetin kidnappauksesta, joka johtaa mutkikkaisiin juonenkäänteisiin ja jännittävään seikkailuun. Kymmenes osa on grafiikaltaan entisestään parantunut, mikä lisää pelattavuutta ja antaa hahmoille aikaisempaa selkeäpiirteisemmät kasvot. Tarinassa kerrotaan Tidus-nimisestä blitzball-tähdestä, joka joutuu aikapyörteeseen ja suoraan tulevaisuuteen maailmaan, jota kutsutaan nimellä Spira. Tästä lähtee liikkeelle uskomaton ja monimuotoinen seikkailu.

Final Fantasy XI – XIV

Yhdestoista osa sijoittuu Vana’diel-nimiseen maailmaan ja pelissä on samat tavoitteet kuin aiemmin; tehtävien suorittaminen, kokemuksen hankkiminen ja vihollisten tuhoaminen. Mainittakoon, että peli on sarjan ensimmäinen Internetissä pelattava peli. Final Fantasy XII sijoittuu taianomaiseen Ivalice nimiseen maailmaan, jossa sotivat kaksi keisarikuntaa, Archadia ja Rozarria. Tarinan pääosassa on Vaan-niminen poika, jonka kotikaupunki kärsii kahden keisarikunnan taisteluista. Vaan on lähinnä sivustakatsoja, kun muut pelissä olevat hahmot hallitsevat toimintaa. Pelin XIII osassa päähenkilönä on itseään Lightning-nimellä kutsuva nainen, joka on entinen sotilas. Mukana pelissä on avustavia olentoja ja pelaajat keräävät CP-pisteitä (Crystal Points), joita voidaan käyttää tiettyjen asioiden hankkimiseen jne. Final Fantasy osa XIV A Realm Reborn ei poikkea edellisistä, sillä pelistä löytyy aloituksena hahmon tarkka luominen sisältäen ulkoasun valinnan, rodun ja luokituksen. Tämän jälkeen siirrytään toimintaan, jossa liikutaan kauniissa Eorzeassa.Pelisarjan 15. osa julkaistaan joulukuussa 2015. Pelisarjan lisäksi on julkaistu myös elokuva, “Final Fantasy: The spirits within”. Tällä elokuvalla on, kuten peleillä, ihan oma tarinansa, ja se liittyy peleihin ainoastaan elementeillään ja tietenkin nimellään.