Final Fantasy on pelisarja, jonka on tuottanut Square Enix. Se on hyvä ja kenties myös tunnetuin esimerkki niin sanotusta japanilaisesta roolikonsolipelistä. Pelin teema ja ideat ovat samankaltaisia kuin muissakin 80-luvun loppupuolen konsolipeleissä, kuten esimerkiksi Enixin huippusuositussa pelisarjassa Dragon Quest.

Pelit olivat erityisen suosittuja luonnollisestikin Japanissa, mutta myös USA:ssa, ja niiden lopullinen läpimurto tapahtui Final Fantasy IV ja VI -pelien yhteydessä. Ja lopulta kansainvälinenkin menestys saapui, kun Final Fantasy VII julkaistiin. Kyseessä oli samalla Euroopan ensimmäinen Final Fantasy -pelisarjan peli.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Syitä tämän pelisarjan menestykseen on varmasti monia, ja varmastikin perusteellisesti tehty pohjatyö niin teknisen pelikehityksen kuin esimerkiksi markkinoinnin osalta loi vahvan jalustan, jolle Final Fantasyn oli helppo laskeutua. Mutta pelissä on myös paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka miellyttävät pelaajia, ja jotka soveltuvat erityisen hyvin pelikonsoleihin.

Graafinen näyttävyys ja pelin silloinen teknisesti erinomainen toteutus ovat varmastikin eräs merkittävät syy sarjan hyvään vastaanottoon. Mutta osansa on myös onnistuneesti tehdyllä markkinoinnilla ja juuri oikeaan aikaan toteutetuilla lanseerauksilla, jotka suunniteltiin ja valmisteltiin huolellisesti etukäteen.

Mutta ehkäpä kaikkein olennaisinta hyvässä pelissä on aina kuitenkin pelin idea ja erityisesti sen tarina. Niistä viime kädessä syntyy pelikokemus, ja hyvää peliä jaksaa pelata kerrasta toiseen. Square Enix onnistui luomaan Final Fantasysta halutun pelisarjan, joka soveltui mainiosti konsolialustalle ja joka toi juuri sopivalla tavalla jännitystä ja haastetta pelaajan elämään.